الجمعة 21-11-2025 الموافق 1 جمادي الآخرة 1447 منصة البلقاء الرقمية منصة البلقاء الرقمية | التوعية بالامن السيراني شهر التوعية بالامن السيبراني | خريجو البلقاء | English
عن الجامعةmenu arrow الكليات والعمادات menu arrow وحدة القبول والتسجيل المراكز العلمية menu arrow الوحدات الادارية menu arrow بوابة القبولات مكتب التعليم التقني المشاريع والمؤتمرات menu arrow البلقاء والعالم
عن الجامعة:
bullet عن الجامعة
bullet الرسالة الملكية
bullet كلمة الرئيس
bullet الرؤيا و الرسالة
bullet رئاسة الجامعة
bullet مجلس الامناء

bullet مجلس الجامعة
bullet مجلس العمداء
bullet الرؤساء السابقون
bullet قصص نجاح
bullet البلقاء في عيونهم
bullet السياسات العامة لجامعة البلقاء التطبيقية
bullet الخطة الاستراتيجية 2021 - 2025
bullet خطة إدارة المخاطر 2021-2025
العمادات:
bullet  شؤون الطلبة
bullet  البحث العلمي و الابتكار
كليات مركز الجامعة:
bullet  الدراسات العليا
bullet  الطب
bullet  العلوم الطبية المساندة
bullet  التمريض
bullet  العلوم
bullet  الامير عبدالله بن غازي للاتصالات وتكنولوجيا المعلومات
bullet  الذكاء الاصطناعي

bullet  الهندسة
bullet  الأعمال
bullet  السلط للعلوم الإنسانية
bullet  الزراعة التكنولوجية
bullet  السلط التقنية
bullet  الحقوق
الكليات الخارجية:
bullet  الحصن الجامعية
bullet  اربد الجامعية
bullet  عجلون الجامعية
bullet  الهندسة التكنولوجية
bullet  عمان الجامعية للعلوم المالية والادارية
bullet  الاميرة عاليه الجامعية
bullet  الزرقاء الجامعية

bullet  الاميرة رحمة الجامعية
bullet  الكرك الجامعية
bullet  الشوبك الجامعية
bullet  معان الجامعية
bullet  العقبة الجامعية

bullet  أكاديمية الأمير الحسين بن عبد الله الثاني للحماية المدنية
المراكز العلمية
bullet مركز الحاسوب
bullet مركز اللغات
bullet مركز الاستشارات والدراسات والتدريب
bullet المركز الوطني للتدريب وتأهيل المدربين
bullet مركز التطوير وضمان الجودة
bullet المركز الدولي لبحوث المياه والبيئة والطاقة
bullet المركز الاردني الكوري للمعلومات وتكنولوجيا الاتصالات
bullet مركز العقبة للتعليم والتدريب البحري
bullet مركز تكنولوجيا التعلم والتعليم
bullet مركز الابتكار والابداع وريادة الاعمال
bullet  مركز القياس والتشخيص الشامل للإعاقات
bullet مركز التطوير الوظيفي
bullet مركز التطوير الوظيفي لكليات إقليم الشمال
bullet مكتب التعليم التقني
bullet مركز الرصد البيئي
الوحدات:
bullet وحدة القبول والتسجيل
bullet وحدة التقييم والامتحانات العامة
bullet وحدة المكتبة المركزية
bullet وحدة الشؤون المالية
bullet وحدة التأمين الصحي
bullet وحدة الخدمات العامة

bullet  وحدة الرئاسة
bullet وحدة اللوازم والاشغال
bullet وحدة الرقابة والتدقيق الداخلي
bullet وحدة التعاون والعلاقات الدولية
bullet وحدة التنمية وخدمة المجتمع المحلي
الدوائر:
bullet دائرة شؤون العاملين
bullet منصة البلقاء الرقمية
bullet نادي العاملين
وحدة القبول والتسجيل:
bullet الصفحة الرئيسية
bullet التعليمات
bullet  نشرة تخصصات البكالوريوس
bullet نشرة تخصصات البكالوريوس التقني
bullet نشرة تخصصات الدبلوم
bullet التحقق من الشهادات
bullet بوابة القبولات

bullet طلب التحقق من صحة شهادة
bullet دليل الطالب
bullet التقويم الجامعي 2021 _ 2022
bullet التقويم الجامعي 2022 _ 2023
bullet نظام التسجيل الإلكتروني
bullet دراسة نسب التشغيل لخريجي جامعة البلقاء التطبيقية
bullet عرض تقديمي عن دراسة نسب التشغيل لخريجي جامعة البلقاء التطبيقية
المشاريع و المؤتمرات:
bullet المؤتمر الدولي الأول للذكاء الاصطناعي في العلوم الصحية
bullet مؤتمر كلية الأعمال الدولي الثاني - مستقبل الاستدامة لبيئة الاعمال: التنمية السياحية، الابتكار والمرونة
bullet المؤتمر الدولي الاول - مستقبل الاستدامة لبيئة الاعمال: تجارب عملية
bullet 3D GARMENT DESIGN TRAINING
bullet INTERNISA
bullet Med-Quad
bullet Erasmus+ Projects bullet WATER4MED
OverView
Research Intersets
Qualifications
Experiences
Publications
University Courses Taught
Community Service
Refrences
Dr. Khaled Mohammad Omar Al-Marazeeq
Dr. Khaled Al-Marazeeq specializes in food science and technology at the rank of assistant professor from Al-Balqa Applied University, Al-Huson University College
ASSISTANT PROFESSOR
AL-HUSON UNIVERSITY COLLEGE
https://www.bau.edu.jo/@k.marazeq
 Major: Food Science and Technology
 Minor: Food Science and Technology
 k.marazeq@bau.edu.jo
 027010400
ORCID ID: 0000-0002-4738-9354
WoS: https://www.webofscience.com/wos/author/record/D-1898-2019
Scopus Author ID: 57209777285
Scopus Link: https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57209777285
Researcher ID: 12732
Google Scholar: https://scholar.google.com/citations?view_op=list_works&hl=ar&user=GUkrOoUAAAAJ

OverView
Dr. Khaled Al-Marazeeq specializes in food science and technology and has the rank of Assistant Professor in the Department of Nutrition and Food Processing at Al-Huson University College / Al-Balqa Applied University. My research interests are in the field of cereals processing and its products, meat processing and its products, as well as food analysis. I do a lot of research in the field of food science.

Research Intersets:
Cereal and cereal products processing
Meat and meat products processing
Food analysis

Qualifications
# Degree University Specialization Graduation year
1PHDUniversity of JordanFood science and technology2014
2MASTER DEGREEUniversity of Jordannutrition and food technology2008
3BACHELOR'S DEGREEUniversity of Baghdadfood processing2001

Experiences
Academic Experience:
2020 -Current :assistant prof.,Al-Balqa Applied University,Jordan.
2015 -2020 :Full-Time Lecturer,Al-Balqa Applied University,Jordan.

Administrative Experience:
2008 -2015 :Head Miller of Juwaidah Mill,Jordan Silos and Supply General Company,Jordan.
2002 -2005 :Food Quality Controller,Al-Nemeh Company-Siniora Al-Qudes,Jordan.

Publications
1- Effects of aqueous cactus (Opuntia ficus-indica (L.) Mill.) cladodes extract on wheat dough and pan bread quality characteristics ,Discover Food, 2024,Vol. 4,no. 175.
2- Improving food safety compliance of potential employees through a novel model of knowledge, attitude, commitment, and practice ,Journal of Food science, 2024,Vol. 89,no. 12.
3- Severe depression association with the addiction to fast food and smartphones in Jordanians: a cross?sectional study ,Discover Food, 2024,Vol. 4,no. 168.
4-  Cookie dough functional properties of partially replaced all-purpose wheat flour with powdered fruit skins and the hedonic perception of the resulting cookies ,Frontiers in Sustainable Food Systems, 2024,Vol. 8,no. 1445206.
5- Investigating chemical, antioxidant, and sensory properties of chocolate fortified with cactus stems powder , Frontiers in Sustainable Food Systems, 2023,Vol. 7,no. 1204403.
6- Physicochemical and sensory characteristics of gluten-free corn-based biscuit supplemented with walnut and peanut for celiac patients ,Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 2023,Vol. 22,no. 7.
7- The influence of cactus (Opuntia ficus-indica (L.) Mill) cladodes powder on improving the characteristics and shelf life of low-fat beef and chicken burgers , Food Science and Technology, 2023,Vol. 43,no. 1.
8- Use of Enzymatic Preparations to Improve the Productivity and Quality of Olive Oil ,Jordan Journal of Agricultural Sciences, 2021,Vol. 17,no. 4.
9- Butom (Pistacia palaestina, Boiss) fruit and its extracted oil functional characteristics ,Rivista Italiana delle Sostanze Grasse , 2021,Vol. 99,no. 1.
10- The effect of using water sumac (Rhus coriaria L.) extract on wheat pan bread quality characteristics , Cereal Chemistry, 2019,Vol. 96,no. 5.
11- Evaluation of Proximate Composition and Sensory Attributes of Dark Chocolate Fortified with Wheat Germ ,Advance Journal of Food Science and Technology, 2018,Vol. 14,no. 3.
12- Characterization and Sensory Evaluation of Pomegranate Molasses Fortified with Wheat Germ ,Advance Journal of Food Science and Technology, 2017,Vol. 13,no. 4.
13- Chemical Characteristic and Sensory Evaluation of Biscuit Enriched with Wheat Germ and the Effect of Storage Time on the Sensory Properties for this Product ,Food and Nutrition Sciences, 2017,Vol. 8,no. 2.
14- BIOLOGICAL ACTIVITIES OF OLIVE LEAVES EXTRACT FROM NABALI BALADI VARIETY AGAINST LIPID AND PROTEIN OXIDATION ,INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGY AND BIOTECHNOLOGY, 2016,Vol. 13,no. 2.
15- Evaluation of the Shelf Life of Packaged Roast Beef and Some Treatments for Its Extension ,Food and Nutrition Sciences, 2016,Vol. 7,no. 3.
16- Effect of Nitrite Substitution with Olive Leaves Extract on Color and Sensory Properties of Beef Mortadella ,Journal of Agricultural Science, 2015,Vol. 7,no. 12.
17- EVALUATION OF SOME SENSORY PROPERTIES AND COOKING LOSS OF DIFFERENT BURGER FORMULATIONS ,Italian Journal of Food Science, 2010,Vol. 22,no. 2.

University Courses Taught
1- Food Analysis.
2- Food Safety and Hygiene.
3- Food Quality Control.
4- Nutrition Counseling and Food Preparation.
5- Instrumental Food Analysis.
6- Food Technology.
7- Fats and Oil Processing.
8- Cereal Technology.
9- Meat and Meat Products Technology.
10- Seminar in Nutrition and Food Processing.

Community Service :
* Lecturer at the scientific conference held by the Agricultural Engineers Association under the title ?Smart Food?.
* Raising awareness and educating the local community about food science, food health and safety, and safe health practices.
* Lecturer at the scientific conference held by the Syndicate of Agricultural Engineers under the title Functional Food.
* Spreading the culture of sensory evaluation of food among members of the local community as one of the methods of examining food and its quality.
* Participating lecturer in the virtual international scientific symposium entitled Positive and negative health aspects of consuming grains and their products.

Refrences
Prof. Dr. Mohammad Ismail Saleh-The University of Jordan ,misaleh@ju.edu.jo.
Prof. Dr. Celia Rodriguez Perez-Granada University ,celiarp@ugr.es.
Prof. Dr. Khalid Mohammad Al-Ismail-The University of Jordan ,kh.Ismail@ju.edu.jo.


Print CV
Print CV



اتصل بنا
جامعة البلقاء التطبيقية
 962 5 3491111+
 962 5 3532312+
  السلط 19117 . الاردن, ص. ب. 206
شبكات التواصل الإجتماعي
Facebook Twitter Youtube Instgram Linked In
Google Play App Store
سياسة حماية البيانات و الخصوصية
©2022 جميع الحقوق محفوظة جامعة البلقاء التطبيقية تصميم وبرمجة مركز الحاسوب
إضغط هنا لمشاهدة أفضل إعدادات التصفح